ΠΛΟΗΓΗΣΗ
Your Cart

Λίμνη Kρεμαστών

Λίμνη Κρεμαστών

Η Λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, η καθαρότερη στην Ευρώπη και η πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως. Βρίσκεται μεταξύ των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας Επισκοπής ενώ απέχει περίπου 60χλμ από το Αγρίνιο και περίπου 55χλμ από το Καρπενήσι..
Στον βυθό της βρίσκονται από το 1966 20 ολόκληρα χωριά, οικισμοί, εκκλησίες, μνημεία της φύσης, και γέφυρες καθώς για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών και της τεχνητής λίμνης έγινε  συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η γέφυρα της Μαρδάχας χτισμένη στη θέση της ομώνυμης και μοναδικής για την περιοχή πηγής του, το Βυζαντινό Μοναστήρι της Επισκοπής, η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Μανώλη το οποίο γεφύρωνε τον Αγραφιώτη ποταμό και η παλαιά μονή της Τατάρνας είναι κάποια από αυτά.. 
Όταν έκλεισε το φράγμα το 1966 κόπηκαν πολλοί τοπικοί δρόμοι που υπήρχαν. Τότε λοιπόν χρειάστηκε να βρεθεί τρόπος για να μεταφέρονται άνθρωποι, κοπάδια αλλά και εφόδια μεταξύ των χωριών. Σαν παροδική λύση  χρησιμοποιήθηκαν δύο μικρά ferry boat, στα οποία χωρούσαν ακόμη και λεωφορεία και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετήθηκαν τα χωριά που υπήρχαν γύρω - γύρω από την λίμνη μέχρι να γίνουν οι νέες συνδέσεις, οι νέες γέφυρες. 
Από εκεί και μετά, αυτά τα υδάτινα δρομολόγια σταμάτησαν. Το όνειρο όμως δεν απομακρύνθηκε. Παρέμεινε, ήταν πάντα ζωντανό και έγινε επίκαιρο τα τελευταία χρόνια. Χάρη σε ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες αυτός ο πλούσιος υδάτινος παράδεισος αρχίζει τα τα τελευταία χρόνια  και αποκτά  ένα ‘’ζωηρό‘’ τουριστικό χρώμα και ένα παλιό όνειρο για κυκλοφορία σκαφών και τουριστικές περιηγήσεις στην Λίμνη Κρεμαστών  έχει γίνει πλέον πραγματικότητα.