ΠΛΟΗΓΗΣΗ
Your Cart

Γέφυρα Τέμπλας

Γέφυρα Τέμπλας

Η Γέφυρα της Τέμπλας, στον Αχελώο ποταμό, αποτελεί ένα ακόμα γεφύρι που ενώνει το νομό Ευρυτανίας με τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας.
Η ονομασία ‘’Τέμπλα’’ σημαίνει μονοκόμματος κορμός από έλατο. Πράγματι, η ένωση των χωριών Τοπόλιανα της Ευρυτανίας και Βρουβιανά του Βάλτου γινόταν μέσω ενός μεγάλου κορμού δέντρου στην θέση που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα. Ο κορμός επέτρεψε την συγκοινωνία μεταξύ των χωριών αλλά σύντομα το ξύλο άρχισε να σαπίζει και έσπασε.
Το πέτρινο γεφύρι της Τέμπλας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1909 και ολοκληρώθηκε το  1915,ύστερα από πρωτοβουλία του βαλτινού πολιτικού Νικόλαου Στράτου.Έκτοτε το γεφύρι δέχθηκε ποικίλες καταστροφές αλλά παρόλα αυτά παρέμεινε στιβάρο και ατάραχο στην θέση του. Πλέον έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, ενώ σύμφωνα με τις μεταλλικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί επιτρέπει η διελευσή μόνο μικρών οχημάτων.
Το γεφύρι της Τέμπλας είναι χτισμένο με πέτρες πελεκητές και έχει μήκος 76 μέτρα και ύψος 13 μέτρα.

Πως θα πάτε:
Χρειάζεται να διανύσεις 75χλμ από το Αγρίνιο για να φτάσεις στο πρώτο χωριό, το Περδικάκι. Στο δρόμο για την Αμφιλοχία, συναντάς τη γέφυρα του Αχελώου και στρίβεις αμέσως δεξιά. Η διαδρομή είναι ευχάριστη. Στα πρώτα χιλιόμετρα ταξιδεύεις δίπλα στην τεχνίτη λίμνη των Κρεμαστών, ενώ στη συνέχεια, ο δρόμος ανηφορίζει μέσα στο δάσος από έλατα καστανιές και οξυές.