ΠΛΟΗΓΗΣΗ
Your Cart

Γέφυρα Αυλακίου

Γέφυρα Αυλακίου

Το γεφύρι που ενώνει το νομό Αιτωλοακαρνανίας με τους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, άρχισε να χτίζεται το 1907 και τελείωσε το 1911, παράλληλα με το γειτονικό γεφύρι της Τέμπλας. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Νέο Αργύρι Ευρυτανίας, Αυλάκι Βάλτου, Μεσόπυργος Άρτας και Μακρύκαμπος Καρδίτσας.
Το γεφύρι έχει μήκος 79 μέτρα, πλάτος 4,10 μέτρα και ύψος 14,5 μέτρα. Αποτελείται από κεντρικό τόξο που ακολουθεί την τροχιά του κύκλου, ενώ υπάρχουν τέσσερα βοηθητικά μικρότερα τόξα, ένα δεξιά και τρία αριστερά, που ψηλώνουν μακρόστενα, ορθογώνια στο σχήμα, αλλά η στέψη τους παραμένει αψιδόμορφη.
Πρόκειται για ζωτικό για την περιοχή έργο, γιατί από εκεί περνούσαν οι κάτοικοι των γύρω χωριών για τους αλευρόμυλους και τις νεροτριβές που υπήρχαν στην απέναντι όχθη, στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα και στο Καρπενήσι.Η περιοχή όπου κατασκευάστηκε το γεφύρι ονομάζεται «Τριχιές», και πήρε το όνομά της από τις τριχιές πάνω στις οποίες κρεμόταν παλιότερα ένα καρέλι: «… Να πέσουμε αντίκρυ απ’ τσ’ Τριχιές», λέγανε οι ντόπιοι και η έκφραση αυτή ακούγεται ως τις μέρες μας στα γύρω χωριά. 
Μεταγενέστερα, κατασκευάστηκε στη θέση του καρελιού ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι, που σε κάποια κατεβασιά του Αχελώου όμως δεν άντεξε και έπεσε. Το πότε φτιάχτηκε αυτό το γεφύρι ή το πώς ήταν το σχήμα του δεν το γνωρίζουμε, καθώς δεν έχει σωθεί κανένα στοιχείο γι’ αυτό.

Πώς θα πάτε:
Το Αυλάκι βρίσκεται στα βορειοανατολικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Είναι κτισμένο δυτικά του Αχελώου ποταμού και απέχει 72 χλμ. ΒΑ. από την Αμφιλοχία. Το σημαντικότερο αξιοθέατο, στα βορειοανατολικά του χωριού και πάνω στον Αχελώο, είναι το πέτρινο Γεφύρι Αυλακίου που ενώνει τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας